Mitt i pandemin bubblar entreprenörsskapet i Sollentuna. Daniel Spumone, som har ett halvt arbetsliv i Stockholms krogliv i CVt, började trots framgångsrika satsningar känna att något skavde. ”Jakten på att åstadkomma autentiska utländska miljöer började kännas snäv och tråkig”
Han bestämde sig för att börja om och prova lyckan i en del av den tidigare skruvfabrikens lokaler nära Sollentuna Centrum. Industrilokalerna är än så länge tomma och utan indredning – grova betonggolv och väggar i det skick de lämnades när fabriken lades ner i slutet på 90-talet.
På frågan om inredningen kommer att följa det så populära övergivna industrilokalkonceptet får vanlisar.se svaret: ”Nej nej, vi kommer att gå all-in på furu, det blir bröstpanel, feta hängande furulampor med plats för kryddor och tunga, lackade pinnstolar. Det ska kännas som om man klivit objuden rakt in Sven Svenssons kök i en medelstor svensk stad någonstans i mitten på 70-talet” .
Även maten blir alltså typiskt svensk. ”Jag vill återskapa den obekymrade upptäckarglädjen som jag tycker gått förlorad i den ängsliga jakten på att vara autentiskt italiensk, spansk eller så”. ”Vi gör alla rätter från grunden” fortsätter Daniel ”men man ska känna igen sig i den lite naiva tilltron till det industriella i matlagningen. Till exempel försöker vi inte få vår glass att smaka som italiensk pistage – vi satsar istället på att få till smaker och färger som vagt påminner om vanilj, jordgubb och päron men som ändå uppenbart inte är det. Vi har en romrussin som varken smakar rom eller russin.”
På sikt kommer restaurangen att kunna erbjuda en à la carte meny och man har ansökt om utskänkningstillstånd. Initialt kommer man enbart att erbjuda pizza som varmrätt och även här har man valt att spetsa in sig på det typiskt svenska. ”Trenden med hemmagjord mozzarella och perfekta vedugnar har gått för långt, vi kör typiska svenska toppings som banan, ananas, bea och köttfärssås i vanlig elugn. Det är ju det folk vill ha!” ropar Daniel efter oss när vi lämnar honom.
Bistron beräknas öppna i sommar.
Bli först att kommentera