Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Klassresan blev en tidsresa

När klass 4B vid Björkhagenskolan i Jönköping var på klassresa i Råbyskogen förra tisdagen gjorde den en omskakande upptäckt som i grunden förändrade deras syn på historia.

Det var strax efter lunch när en av eleverna, Johan Ödmark 10 år, under en rotvälta gjorde fyndet – en tidskapsel! Alla elever samlades snabbt och nyfiket runt kapseln och försökte öppna den, men magister Bernt Anerud ingrep rådigt och förklarade att tidskapseln skulle föras intakt tillbaka till skolan och användas i undervisningssyfte.

Kapseln öppnades under högtidliga former och under rektors överinseende dagen efter. Vanlisar.se bevittnade händelsen och under de följande dagarna tömdes den på texter och artefakter som alla undersöktes och katalogiserades. Hela årskurs 4 på Björkhagenskolan genomför nu ett gemensamt projekt som en del av undervisningen i historia. Eleverna väljer demokratiskt ”dagens fynd” från kapseln som sedan beskrivs och diskuteras. Därefter skriver eleverna ned sina reflektioner kopplat till fyndet.

Fidgetspinner – en idag bortglömd artefakt

”Jag är ganska chockad, faktiskt”, säger Elisabeth Jansson i klass 4A. ”Barn förr i tiden hade ett väldigt annorlunda liv. De hade annorlunda kläder, de lyssnade på annan musik, de åt annorlunda godis, de hade helt andra leksaker som inte ens finns längre, de spelade helt andra spel. De hade nog knappt känt igen sig idag”, fortsätter hon.

”Den största lärdomen är nog att utvecklingen går allt snabbare och att vi lever i en värld där ingenting är beständigt”, säger magister Anerud insiktsfullt. ”Vi har pratat en del om hur barn som kanske levde med tusen års mellanrum under stenåldern ändå hade känt igen sig i varandras samtider, medan barn idag knappt förstår hur man levde för 5-10 år sedan. En väldigt nyttig insikt, tror jag”, fortsätter magistern myndigt.

Till saken hör nämligen att kapseln som barnen från Björkhagenskolan 4B hittade hade grävts ned av klass 4B från samma skola endast två år tidigare, på en klassresa med just magister Anerud. ”Barnen vet inte om det och, visst, det kanske är lite fuskigt men pedagogiken funkar och poängen går hem”, avslutar Anerud aningen generat men ändå tydligt stolt.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *