Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Friskola med traditioner i fokus skapar kontrovers

Friskolan Regressen utanför Ljungskile har kort efter öppnandet hamnat i blåsväder. Kritiker menar att hela verksamheten bygger på otidsenliga och rentav osmakliga ideal, medan förespråkarna uppskattar det som uppfattas som ett modigt försvar av traditioner och äldre metoder.

Det första som slår Vanlisars reporter vid besöket på skolan är elevernas klädsel. Samtliga pojkar bär äppelknyckarbyxor, kortärmad skjorta och slipover, samtliga plagg i nyanser av brunt, medan flickorna bär en halvlång färggrann klänning och vitt förkläde. Pojkarna är alla kortklippta och vattenkammade medan flickorna har fläta. Visst är det livligt i korridorer och på skolgården utanför lektionstid, men alla elever hälsar ändå väldigt artigt och bockar eller niger för Vanlisars reporter.

”Vår grundidé är väldigt enkel: Ta vara på traditioner och metoder som bevisligen har fungerat väl historiskt och använd dem. Allt gammalt behöver inte förkastas bara för att det är gammalt” säger Regressens rektor Anders Thun.

”Våra belackare fokuserar förstås bara på det som upplevas som ovanligt och udda idag men de utelämnar förstås alla bevis på att det fungerar. Våra elever har en utmärkt kunskapsutveckling, har god hälsa och uppfattas positivt av sin omgivning i samhället i stort. Det är väl ändå det som är vårt uppdrag som skola!?” utbrister Anders Thun.

Fokuset på traditioner och äldre metoder syns i allt på Regressen. Här serveras traditionell mat som till exempel stångkorv, palt, skomakarlåda och pölsa. Undervisningen följer i tillräcklig grad Skolverkets LGR11 men har några tilläggsämnen. Dit hör till exempel latin och kristendomskunskap. Istället för läxor och prov så genomförs regelbundna husförhör under terminerna där skolans lärare kommer på besök till elevernas hem. Såväl trä- och metallslöjd som textilslöjd fokuserar helt på tillverkande av nyttoartefakter för hemmet, såsom örngott, stövelknektar, brudkistor och dopklänningar.

Gör upplevelsen komplex

”Vi har just nu en pågående förhandling med Skolverket för att konkludera om vi även kan få utrymme att använda lättare aga för att ytterligare stimulera såväl disciplin som lärande, men det är något vi självklart skulle vara väldigt restriktiva med” säger rektor Thun.

När Vanlisars reporter lämnar skolan följs han av en mindre grupp elever som unisont säger ”skriv något snällt om oss nu, farbror”. Lusten att hörsamma denna artiga förfrågan balanseras dock av att en äppelkart träffar bakhuvudet precis på väg in i bilen. Sannolikt pallad från den intilliggande bondgården.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *