Återkomsten till arbetsplatsen efter semestern är för många en känsloladdad och svår omställning som omges av många ritualer och ceremonier, framvuxna för att hjälpa kollegor att närma sig varandra igen efter en längre period av separation. En färsk enkät visar att vissa av dessa kan vara kontraproduktiva och rentav destruktiva.
”Jag levde länge i tron att en hurtig och energisk framtoning var det bästa sättet att möta mina anställda efter semestern” berättar Bernt Winroth, affärsområdeschef på ett teknikkonsultbolag, för vanlisar. ”Jag kallade snabbt till stormöten och min go-to-fras var nu hoppas jag verkligen att ni har laddat batterierna ordentligt inför hösten. Och jag var inte ensam. Vi var flera i ledningen som laddade på med kick-offer, massdistribuerade inläsningsmaterial och fyrade av batteri-laddnings-frasen eller andra liknande uttryck utan att någonsin inse hur fel det hela kunde slå” fortsätter Bernt med en bekymrad rynka i pannan.
Fackliga representanter på arbetsplatser runtom i landet har bråda dagar veckorna efter semestern eftersom antalet klagomål och rapporter om dåligt ledarskap alltid skjuter i höjden under denna period. ”De flesta ärenden rör anställda som känner sig pressade och provocerade av överdrivet entusiastiska chefer. De upplever att kraven på humör och prestation är orimliga och att de inte får en chans att gradvis återanpassa sig till stora mängder uppgifter och högre tempo efter sin ledighet” berättar Tobias Svensson, talesperson för fackförbundet ST.
Men det finns även en annan sida av myntet. Landets arbetsgivarföreningar belastas också under samma period hårt av chefer som söker stöd och rådgivning kring hur de skall hantera upplevt bångstyriga och lata anställda. ”De flesta åberopar den så kallade semesterhjärnan och verkar tro att det ger något slags alibi för att inte lösa sina uppgifter korrekt eller i tid” säger en anonym representant för en större arbetsgivarförening.
”Jag tror att vi behöver erkänna för oss själva och varandra att alla omställningar är svåra och att alla individer tar sig an förändringar på olika sätt och behöver olika lång tid på sig, vilket måste speglas i såväl ledarskap som medarbetarskap” säger Gunvor Ahl, psykoterapeut och föreläsare i arbetsmarknadsfrågor.
När vanlisar ber Gunvor om handfasta tips på hur man skall navigera ritualerna efter återkomsten till arbetsplatsen svara hon: ”Det bästa är om man på arbetsplatsen kan prata öppet och ärligt om hur man förhåller sig till sin återkomst så att man kan enas om spelregler”. Se Gunvors bästa tips i faktarutan nedan. Fler tips och mängder av annat matnyttigt finns att tillgå i Gunvors online-föreläsningar som finns på youtube.

Bli först att kommentera