Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt sätt att skriva recept gav bättre följsamhet

Bristande följsamhet till läkarordinationer är ett stort problem inom vården. Patienter glömmer bort eller struntar helt enkelt i att ta förskrivna mediciner, vilket leder till onödigt lidande och skenande kostnader då outnyttjade läkemedel måste kasseras. Nu har docent Pietr Stoeleb vid Karolinska Institutet eventuellt lyckats hitta en lösning. “Detta är bara en pilotstudie, men resultaten är lovande” konstaterar Stoeleb nöjt. 

Försöket har gått ut på att få en grupp pensionärer på Östermalm att ta sina mediciner i större utsträckning än tidigare. Stoelebs forskargrupp gjorde antagandet att det skulle vara lättare att komma ihåg sina läkemedel om själva doseringstillfället gjordes till en positiv upplevelse. “Just inom detta klientel finns en förkärlek för delikatesser och vällagad mat, gärna med en lyxig touch, vilket vi tog fasta på i utformningen av förskrivningen” berättar Stoeleb. Forskargruppen har därmed satsat på att få förskrivningen kulinariskt attraktiv med begrepp som målgruppen känner igen från Östermalmshallen. Exemplet nedan är en förskrivning till en patient som lider av högt blodtryck, ledsmärta, magkatarr, sömnsvårigheter samt impotens. 

“Vi har i denna studie sett en uppgång av följsamheten från drygt 60 till närmare 90%, vilket är anmärkningsvärt bra i sammanhanget. Vi har ännu inte tillräckliga data på hur detta kommer att utvecklas över tid och möjligen kommer man att behöva uppdatera förskrivningarna ungefär på samma sätt som restauranger byter meny” resonerar Stoeleb. “Vi kommer givetvis att följa upp detta och även försöka hitta rätt approach i andra målgrupper. Vi har precis beviljats anslag för en spännande studie inom gruppen fotbollsfans med årsbiljetter till herrallsvenskan, där vi även kommer att titta på eventuella skillnader mellan storstäder och mindre orter. Det preliminära upplägget kommer att vara att utforma denna förskrivning i form av hejaramsor”, avslutar Stoeleb. 

Resultaten av nästa studie är sannolikt inte klara förrän tidigast hösten 2022 och beroende på utfall kan det bli aktuellt att återkomma till Stoeleb et al.  

Frukost: 100 mg saffranstingerad Seloken toppad med 1 g finriven Alvedon, sköljes ned med en hallondoftande cocktail på 20 mg Losec och fjällbäcksporlande Samarin. Vid behov serveras även en mousse av Voltaren och vaniljinjicerat liniment “on the side”.  

Lunch: 1 g Samarinslungad Alvedon, serveras med 50 mg Voltarentartar.  

Middag: 100 mg knaperstekt Seloken serveras med 20 mg Samarinindränkt Losec bakad i 72 grader tillsammans med 1 g parmesandressad Alvedon.  

Kväll: 50 mg pocherad Voltaren, serveras på en spegel av 7,5mg brässerad Imovane 

Vid behov under dagen kompletteras dieten med en carpaccio på 50 mg rumstemperarad Viagra 

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *