
När ICA-handlaren Sten Fjellström införde självscanning i sin butik i Göranstorp var effekten till en början väldigt positiv. Flödet av kunder i butiken blev mycket smidigare och han kunde använda personal som tidigare suttit fast i kassorna till att istället arbeta med upplevelsen i butiken och hjälpa kunderna. Alla var vinnare.
Men efter en tid upptäckte Sten, som i grunden är ingenjör och statistiker, att något inte stod rätt till med butikens siffror. Han noterade att svinnet sakta men säkert ökade. Detta trots regelbundna och slumpvisa kontroller av kundernas varor i samband med utcheckning.
Sten, som är en stor människovän och som inte kunde förlika sig med tanken att hans kunder uppsåtligen skulle stjäla, misstänkte att roten till problemet stod att söka någon annanstans började gnugga sina geniknölar. Efter omfattande studier i butiken och djuplodande funderingar började Sten forma en hypotes – det fanns ett samband med det ljud som självscanningsenheterna ger ifrån sig vid en korrekt scannad vara.
Det Sten till slut konkluderade var att kunderna, framför allt under tider med högt tryck i butiken, ovetande lurade varandra. ”En kund som trodde sig ha scannat in en förpackning, låt oss säga kex, hade i själva verket hört signalen från en scanner som användes av en kund i närheten som just scannat in en annan vara, låt oss säga våtservetter. På så vis uppstod ett ofrivilligt snatteri” förklarar Sten.
Till saken hör att Göranstorp med omnejd är en musikalisk bygd där körsång och orkesterspel engagerar i princip hela befolkningen. Näst intill alla invånare är synnerligen musikaliska. Roten till problemet (kunder med utmärkt gehör som lurades av den identiska tonfrekvensen på butikens alla scanners) blev därför även lösningen på problemet. ”Jag har inlett ett samarbete med hårdvaruleverantören och har sedan en tid tillbaka drivit en pilot där scanners har individuella tonfrekvenser. Kunderna kan nu tydligt särskilja sin individuella scanners signal och svinnet har vänt nedåt i butiken” berättar Sten nöjt.
Sten överväger att experimentera med tonfrekvenser som tillsammans följer en skala, helst i dur för att ge en gladare och behagligare upplevelse i butiken, men än så länge är detta experiment kvar på idéstadiet.
Bli först att kommentera