Under veckan framkom att en brasiliansk forskare i Norge anhållits som misstänkt för att i själva verket vara en rysk sovande agent. Avslöjandet i Norge har nu lett till att Säpo fått en remarkabel ökning av tips från allmänheten om misstänkta personer. Vanlisar har nått pressansvarig Stefan Jonstorp för en kommentar.
”Vi har ett ökat inflöde av anmälningar som rör sovande agenter”, konfirmerar Jonstorp. ”Vi brukar kanske få in ett par ärenden per månad, men nu har det exploderat och vi har de senaste fyra dagarna fått in närmare 300 anmälningar.” Enligt Jonstorp ser anmälningarna annorlunda ut än det Säpo är vana vid. I normalfallet jobbar anmälarna inom försvarsmakten eller närstående verksamheter, men i det nuvarande inflödet finns de uteslutande inom andra yrken. Jonstorps tolkning av situationen är att de som tidigare haft misstankar om att någon i omgivningen haft en avvikande agenda nu ser sin möjlighet att lufta dessa tankar för en instans som de tror kan utreda saken vidare. Bland anmälningarna är det dock enligt Jonstorp i slutändan få som verkar ha någon säkerhetspolitisk koppling. De flesta fallen rör istället personer som anmälaren av någon anledning inte kommer överens med, inte förstår eller är rädd för.
Det absolut vanligaste är att anmäla en granne. I denna grupp rör det sig ofta om någon som är nyinflyttad och som, enligt anmälaren, försöker att passa in i grannskapet utan att lyckas. Man kanske klipper häcken annorlunda eller låter en tidigare välskött trädgård förfalla. I lägenhetssammanhang handlar det ofta om märkliga ljud eller lukter.
Näst vanligast är att man anmäler någon man arbetar med. Det handlar då främst om personer som enligt anmälaren inte kan sitt jobb eller är svåra att samarbeta med. Dessa tillkortakommanden ligger sedan till grund för vaga resonemang om kopplingar till utländska intressen inom det område den misstänkte arbetar. Inte sällan erbjuder sig den som anmäler att själv ta reda på mer om de faktiska förhållandena.
En sista stor grupp är det som Jonstorp vill kalla revanchanmälningar. I denna grupp sorterar även anmälningar mellan individer som antingen är eller har varit involverade i ett förhållande. I denna grupp tenderar argumenten att bli rena personangrepp och den eventuella agentkopplingen är mellan de verbala spottloskorna ofta svår eller omöjlig att få grepp om.
Sammanfattningsvis bedömer Jonstorp inte att de ökande anmälningarna kommer att resultera i några djupare utredningar eller gripanden från säkerhetspolisens sida, men lämnar ändå en brasklapp. ”Bland dessa hugskott kan det givetvis finnas något som ändå är relevant för oss och vi jobbar nu intensivt för att tröska igenom alla ärenden. Det kommer dock att ta tid eftersom vi av erfarenhet även kartlägger anmälaren”, avslutar Jonstorp.
Bli först att kommentera