I Bostadsrättsföreningen Mandolinen hade kontrollen över det gemensamma soputrymmet gått fullständigt förlorad. Utrymmet var så illa skött och överfullt att det till slut blev helt obrukbart.

”Det började som det ofta gör med mindre felsorteringsförseelser”, säger föreningens vicevärd Tommy. ”Det kunde dyka upp allt från gamla stoppade möbler till julgransfötter i kärlen”. I början tog styrelsen ansvar för att åtgärda felsortering och i de fall där icke tillåtet avfall dumpats i soprummet beställa hämtning för att köras till närliggande ÅVC.
”Men problemet stannade inte där”, fortsätter vicevärd Tommy. ”Situationen degenererade markant i samband med att vi bytte ut ett kärl för pappersåtervinning mot ett ytterligare kärl för hushållsavfall och i samband med detta valde att flytta om kärlen för att få en mer logisk disposition i rummet. De boende informerades med såväl anslag som utskick, men det hjälpte inte. Totalt kaos utbröt – plast i papper, organiskt avfall i metall och oordningen i de färgade respektive icke-färgade glaskärlen skall vi inte ens prata om”.
Ett extraordinarie styrelsemöte utlystes och i detta kom styrelsen fram till att radikala grepp var motiverade. Därför monterades övervakningskameror med inspelningsmöjlighet såväl i själva soprummet som vid ingången till rummet.
”Vi var lite osäkra på hur det här borde betraktas ur ett GDPR-perspektiv, men vi kom fram till att vi har rätten på vår sida så länge det inte finns risk för att kameran vid dörren in till soprummet kan fånga förbipasserande som inte bor i föreningen på bild. Vi var därför ganska noga med vinkeln”. Detta säger Anna-Karin, styrelseledamot, som till vardags arbetar med säkerhets- och regelverksfrågor på bank.
”Nu har vi möjlighet att fånga överträdelser på bild och vi ser en tydlig förbättring”, säger styrelsens ordförande Magnus. ”Det händer fortfarande att nyinflyttade som inte är fullt medvetna om övervakningen begår överträdelser, men de lär sig snabbt”.
Flera boende som vidtalats vittnar om att åtgärden i början kändes olustig och att de inte alls var bekväma med att fångas på rörlig bild, men att de successivt vande sig och att den klara förbättringen av ordningen i soprummet motiverar det eventuellt kvarvarande obehaget.
”Vi tror att det här är en vanlig problematik för föreningar runtom i landet och hoppas att vi kan fungera som inspiration för andra. Storebror ser dig, behöver inte bara uppfattas som negativt…”. Så finurligt uttrycker sig en boende (ej styrelsemedlem) som vill vara anonym.
Kommentarer är stängda.