Många ölälskare minns med glädje den galopperande trenden att starta mikrobryggerier som tog fart under senare delen av 2010-talet. Experimentlustan visste inga gränser och urvalet för konsumenterna gick från begränsat till oändligt. Vanlisar.se har undersökt utvecklingen och spanat in i framtiden.
”Om du var en man mellan 25 och 40 år och bodde i en västerländsk storstad så var det creddigaste du kunde göra att starta ett mikrobryggeri”, förklarar Alexander Jarl. Han hoppade själv av ett välavlönat arbete som mellanchef inom detaljhandeln för att följa sina drömmar och ompositionera sitt personliga varumärke. ”Det var liksom en perfekt kombination av ett dra-åt-h*****e åt etablissemanget (de stora drakarna inom ölproduktion, reds. anm.), skapa något konkret och inte bara vända papper och friheten i att vara sin egen och att ha ett jobb där du fick hänga med polarna”, fortsätter Alexander.
Drömmarna sprack dock efter 18 månader och Alexander är nu tillbaka i positionen som mellanchef. ”Konkurrensen var stenhård och kampen för att nå ut till en marknad stor nog att bära kostnaderna blev för tuff”, förklarar han. Många analytiker avskrev trenden och förutspådde att den ekonomiska realiteten skulle få de flesta av uppstickarna att duka under eller köpas upp.

Men, något väldigt intressant inträffade. Istället för den väntade konsolideringen av marknaden skedde det motsatta – en ökad splittring och en än mer extrem reduktion av produktionskvantiteterna. Numera pratar man om ”nanobryggerier” (se faktaruta). Man brygger pyttesmå kvantiteter och säljer överskottet utöver egen konsumtion i det absoluta närområdet. ”Jag inser nu att det kanske var ett misstag, att vi gav upp för tidigt, att vi kanske borde satsat på nano istället. Men vem kunde förutse den här utvecklingen…”, frågar sig Alexander.
Vanlisar har pratat med Jerome Schwartz, analytiker på Goldman Sachs med specialisering på dryckesindustrin. Han förklarar: ”Analytikerna missade att marknadsföring och distribution stod för en stor del av kostnaderna. Kapar du dem så kan din affär gå runt på väldigt små volymer. Vi märker också att många brygger som en bisyssla istället för att gå all in och ha bryggeriet som enda intäktskälla. Alltfler nanobryggerier växer nu fram i större städer runtom i framför allt USA och Europa. Väldigt specifika smaker och pyttepyttesmå volymer verkar vara ett framgångsrecept”, avslutar Jerome.
”Jag håller ögonen på utvecklingen och är jäkligt sugen på att göra ett nytt försök”, berättar Alexander i en uppföljande intervju med vanlisar.se. ”Men eventuellt måste volymerna ner på piko-nivå (se faktaruta, igen) för att jag skall våga satsa en gång till. Min mellanchefskarriär står nog inte pall för ett misslyckat avhopp till”, säger Alexander. ”Drömmar och verklighet måste liksom kunna balanseras”, avslutar han insiktsfullt.
Bli först att kommentera